Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowe smaki Podkarpacia

20 listopada 2017 | Życie Rzeszowa i Podkarpacia | Joanna Ćwiek
Dereniówka bywa często traktowana jako niezawodny środek na przeziębienia  i dolegliwości układu moczowego.
źródło: AdobeStock
Dereniówka bywa często traktowana jako niezawodny środek na przeziębienia i dolegliwości układu moczowego.

Owoce derenia coraz popularniejsze. Do sprzedaży trafiają nie tylko nalewki, ale także czekolady, lody i konfitury. Dereń pojawia się też jako kiszonka.

Dereń, obok proziaków (czyli bułek na sodzie), to obecnie jeden z dwóch największych trendów kulinarnych Podkarpacia. Znane od stuleci owoce, które w ostatnich latach były nieco zapomniane, znów wracają do sklepów, cukierni i dobrych restauracji.

– Dereń to przyszłość. Sądząc po tym, jakim hitem są w naszym regionie w ostatnich miesiącach produkty zawierające te owoce, jestem przekonany, że wkrótce ta moda rozprzestrzeni się także na inne województwa – mówi Krzysztof Zieliński ze stowarzyszenia Pro Carpathia promującego tradycje kulinarne regionu.

To już się zaczyna. Dereń nie jest w Polsce rośliną nową, bo pierwsze krzewy pojawiły się w naszym kraju...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 10907

Spis treści
Zamów abonament