Żywność czeka niespokojna dekada
Nadchodzi era mięsa z in vitro i mąki z owadów – prognozują eksperci konferencji Agrotrendy.
Aleksandra ptak
Zamiast jak co roku analizować bieżące zagadnienia rynku żywności, organizatorzy tegorocznej konferencji rolniczej banku BGŻ BNP Paribas zaprosili ekspertów do rozmowy o przyszłych zjawiskach w rolnictwie i na rynku spożywczym. – Trendy bardzo łatwo wyznaczyć po czasie, ale w przyszłość spojrzeć jest trudno, dlatego dziś trendy będą przedstawione z kilku perspektyw: badacza, biznesmena, futurologa i bankowca – powiedział Bartosz Urbaniak, członek zarządu Banku BGŻ BNP Paribas.
Czeka nas kryzys żywnościowy
Eksperci analizowali możliwe kierunki rozwoju dzisiejszej sytuacji, różnych szans i ryzyka, które nadchodzą. O jednym z głównych zagrożeń mówił właśnie Bartosz Urbaniak. – W ciągu następnych dziesięciu lat czeka nas solidny kryzys żywnościowy. To tylko kwestia tego, jak on się rozpocznie. Ten kryzys będzie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta