Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zjeść ze smakiem to, co zeszło ze stołu

23 maja 2019 | Druga strona

Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu Marzena Tarkowska

 

Statystycznie każdy Polak marnuje ponad 200 kg jedzenia rocznie. Kiedy w naszej kuchni zaczęto tyle wyrzucać?

To zjawisko nowe, znane nam od czasów obfitości jedzenia, czyli 20, może kilkunastu lat. Dawniej nie marnowano jedzenia albo marnowano go bardzo mało. Dobrym przykładem są klasyczne potrawy z chleba, który zawsze był na polskim stole szanowany – drobiazgowo kontrolowano...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11362

Wydanie: 11362

Spis treści
Zamów abonament