Zjeść ze smakiem to, co zeszło ze stołu
Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu Marzena Tarkowska
Statystycznie każdy Polak marnuje ponad 200 kg jedzenia rocznie. Kiedy w naszej kuchni zaczęto tyle wyrzucać?
To zjawisko nowe, znane nam od czasów obfitości jedzenia, czyli 20, może kilkunastu lat. Dawniej nie marnowano jedzenia albo marnowano go bardzo mało. Dobrym przykładem są klasyczne potrawy z chleba, który zawsze był na polskim stole szanowany – drobiazgowo kontrolowano...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta