Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowy klimat w kieliszku

12 lipca 2019 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Temperatura podczas okresu wegetacji winorośli przekłada się bezpośrednio na jakość trunku
źródło: Shutterstock
Temperatura podczas okresu wegetacji winorośli przekłada się bezpośrednio na jakość trunku

Rosnące średnie temperatury sprawiają, że jakość wina się zmienia, nie zawsze na lepsze.

 

Globalne ocieplenie i związane z tym rozregulowanie pogody wywołuje poważne skutki w winiarstwie – pokazują najnowsze badania naukowe. Okazuje się jednak, że uczeni zajmują się nie tylko analizowaniem i ulepszaniem składu wina, technologii fermentacji i tworzeniem nowych szczepów winorośli.

Winogrona i statystyka

Na jakość wina wpływa wiele naturalnych, niezależnych od człowieka warunków: pogoda, rok produkcji, ilość słonecznych dni w okresie wegetacji, ekstremalne temperatury. Jednym z badaczy, który zajmuje się tym zagadnieniem, jest Amerykanin, ekonomista, prof. Orley Ashenfelter z Princeton University. W swoich badaniach – wraz z zespołem – wykorzystał bazę danych o cenach sprzedaży win z regionu Bordeaux pomiędzy 1952 i 1980 r. Na tej podstawie ustalił relację cyfrową między pogodą,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11404

Wydanie: 11404

Spis treści
Zamów abonament