Kujawy–Pomorze – gęsina, tradycja, dobra zabawa
Jak co roku o tej porze restauracje w całym kraju umieszczą w menu specjalne dania z kujawsko-pomorskiej gęsiny – zdrowego mięsa polecanego przez dietetyków. Materiał przygotowany przez urząd marszałkowski województwa Kujawsko-pomorskiego
Województwo kujawsko-pomorskie, polskie zagłębie gęsinowe i region kultywujący patriotyczne tradycje, zaprasza na doroczną „Kujawsko-pomorską gęsinę na świętego Marcina". Główne wydarzenie kampanii, Festiwal Gęsiny, w przededniu Narodowego Święta Niepodległości (9 i 10 listopada) w Przysieku pod Toruniem.
– Amerykanie mają indyka na swój Dzień Dziękczynienia. My w Polsce także musimy zadbać o kulinarne rytuały, by świętować 11 listopada radośnie i z dumą, nie tylko publicznie, ale też prywatnie, rodzinnie. Gęś to oczywiście pretekst. Marzy mi się, aby 11 listopada całe rodziny spotykały się przy stole, by rozmawiać i wspominać, budując więzi i kultywując patriotyczne tradycje. Żeby to święto nareszcie łączyło...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta