Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kujawy–Pomorze – gęsina, tradycja, dobra zabawa

04 listopada 2019 | Życie Regionów
Gościem specjalnym tegorocznego Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku będzie  Michel Moran
autor zdjęcia: Andrzej Goiński
źródło: Fotorzepa
Gościem specjalnym tegorocznego Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku będzie Michel Moran

Jak co roku o tej porze restauracje w całym kraju umieszczą w menu specjalne dania z kujawsko-pomorskiej gęsiny – zdrowego mięsa polecanego przez dietetyków. Materiał przygotowany
przez urząd marszałkowski województwa
Kujawsko-pomorskiego

 

Województwo kujawsko-pomorskie, polskie zagłębie gęsinowe i region kultywujący patriotyczne tradycje, zaprasza na doroczną „Kujawsko-pomorską gęsinę na świętego Marcina". Główne wydarzenie kampanii, Festiwal Gęsiny, w przededniu Narodowego Święta Niepodległości (9 i 10 listopada) w Przysieku pod Toruniem.

– Amerykanie mają indyka na swój Dzień Dziękczynienia. My w Polsce także musimy zadbać o kulinarne rytuały, by świętować 11 listopada radośnie i z dumą, nie tylko publicznie, ale też prywatnie, rodzinnie. Gęś to oczywiście pretekst. Marzy mi się, aby 11 listopada całe rodziny spotykały się przy stole, by rozmawiać i wspominać, budując więzi i kultywując patriotyczne tradycje. Żeby to święto nareszcie łączyło...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11500

Wydanie: 11500

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament