Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wreszcie spadki w indeksie globalnych cen żywności

09 lipca 2021 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski
źródło: Rzeczpospolita

Po 12 miesiącach nieprzerwanych zwyżek indeks światowych cen żywności w czerwcu wreszcie spadł. Jest jednak znacznie wyższy niż przed rokiem.

 

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks spadł w czerwcu do 124,6 pkt. Był niższy o 3,2 pkt, czyli 2,5 proc., niż w maju, ale nadal aż o 31,5 pkt, czyli 33,9 proc., wyższy niż w czerwcu zeszłego roku. W maju indeks znalazł się na najwyższym poziomie od września 2011 r. i był bardzo blisko pobicia najwyższego poziomu w historii. – Do czerwcowego spadku przyczyniły się spadki cen olejów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12008

Wydanie: 12008

Spis treści

Reklama

Zamów abonament