Dieta Polaków pod lupą
Zdaniem ekspertów dla naszego zdrowia jest bardzo ważne, byśmy każdego dnia zwracali uwagę na to, co jemy.
Zmiana zwyczajów żywieniowych Polaków na przestrzeni ostatnich 25 lat oraz wpływ tej ewolucji na stan zdrowia społeczeństwa to tematy jednej z debat na Forum Ekonomicznym w Karpaczu. Dyskusję moderował Arkadiusz Mierzwa, dyrektor ds. komunikacji i CSR Jeronimo Martins Polska.
Z raportu przygotowanego przez IPSOS dla sieci Biedronka wynika, że w ostatnich latach zmieniła się świadomość Polaków w kwestii żywienia. Z jednej strony otworzyliśmy się na nowe smaki, z drugiej nadal cenimy tradycyjne receptury. Bardziej niż atrakcyjne opakowanie konsumenci zaczęli doceniać prostotę składu i formy. Klienci coraz chętniej czytają etykiety i lepiej je rozumieją.
Konsumenci świadomi, ale najważniejszy smak
Obecnie w Polsce co drugi mężczyzna i co trzecia kobieta ma nadwagę. – Mamy wrażenie, że odżywiamy się lepiej niż 25 lat temu, ale nie zawsze jest tak w rzeczywistości. Jest nam trudno ze względu na przyjemność związaną z jedzeniem. Wiemy, jak powinniśmy się zachowywać, wiemy, że powinniśmy jeść zdrowiej, natomiast 82 proc. osób twierdzi, że jedzenie jest przyjemnością. 75 proc. osób odpowiada, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta