Branża spożywcza na trudne czasy
Obecne trendy na rynku franczyzy kształtuje sytuacja gospodarcza: wysokie ceny, inflacja i wojna. Inwestorzy mają dziś twardy orzech do zgryzienia. Rozkwit przeżywają formaty zaspokajające podstawowe potrzeby.
N ależy pamiętać, że franczyza podlega modzie. Wielokrotnie w jej historii wiele sektorów przeżywało niezwykły rozkwit, po czym po jakimś czasie zostawali tylko najlepsi gracze. Tak było m.in. z restauracjami sushi czy burgerowniami. Być może tak samo będzie w obecnej sytuacji kryzysowej. Na kryzysie może zarobić wiele firm, natomiast trzeba pamiętać, że kryzys nie będzie trwał wiecznie. Zawsze trzeba być czujnym i mieć umiejętności szybkiego reagowania na otaczającą nas rzeczywistość. To, co teraz się sprawdza, kiedyś może się dezaktualizować – mówi Magdalena Kurda, specjalista ds. franczyzy portalu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta