Dodanie pieniędzy nie poprawi smaku
Eksperci przekonują, że polepszenie jakości posiłków w szpitalach nie będzie możliwe bez zmiany przepisów.
– Zdrowie to także dobre wyżywienie w trakcie leczenia. Pacjenci często nie są zadowoleni z jakości serwowanych posiłków – mówi w klipie przygotowanym na potrzeby kampanii wyborczej minister zdrowia Katarzyna Sójka.
I zapowiada wprowadzenie programu „Dobry posiłek”, na realizację którego szpitale mają dostać dodatkowe środki. Z kolei jakość serwowanych dań ma być weryfikowana przez NFZ poprzez specjalne ankiety.
– Problem słabej jakości wyżywienia w szpitalach nie jest nowy. Sam NFZ przeprowadzał niedawno ankietę, z której wynikało, że to nie jakość leczenia jest w nich piętą achillesową, ale właśnie poziom posiłków – przyznaje Władysław Perchaluk, prezes Związku Szpitali...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta