Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dodanie pieniędzy nie poprawi smaku

06 września 2023 | Prawo co dnia | Paulina Szewioła

Eksperci przekonują, że polepszenie jakości posiłków w szpitalach nie będzie możliwe bez zmiany przepisów.

– Zdrowie to także dobre wyżywienie w trakcie leczenia. Pacjenci często nie są zadowoleni z jakości serwowanych posiłków – mówi w klipie przygotowanym na potrzeby kampanii wyborczej minister zdrowia Katarzyna Sójka.

I zapowiada wprowadzenie programu „Dobry posiłek”, na realizację którego szpitale mają dostać dodatkowe środki. Z kolei jakość serwowanych dań ma być weryfikowana przez NFZ poprzez specjalne ankiety.

– Problem słabej jakości wyżywienia w szpitalach nie jest nowy. Sam NFZ przeprowadzał niedawno ankietę, z której wynikało, że to nie jakość leczenia jest w nich piętą achillesową, ale właśnie poziom posiłków – przyznaje Władysław Perchaluk, prezes Związku Szpitali...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12666

Wydanie: 12666

Spis treści
Zamów abonament