Mięsne alternatywy będą coraz smaczniejsze
Konsumenci deklarują, że smak roślinnych zamienników mięsa jest dla nich kluczowy, a naukowcy pracują nad ulepszaniem receptur. Bez redukcji spożycia mięsa utrzymanie wzrostu globalnej temperatury na poziomie 1,5°C będzie w zasadzie niemożliwe.
Rosnąca liczba zamienników mięsa zachęca coraz więcej osób do urozmaicania diety i zastępowania choć niektórych posiłków mięsnych bardziej etycznymi i przyjaznymi dla środowiska zamiennikami.
Zmiana diety jest kluczowa dla zahamowania wzrostu globalnej temperatury. Jak wynika z ustaleń Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC), globalny system żywnościowy generuje 21–37 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych, a hodowla zwierząt odpowiada za co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji. Naukowcy od lat zachęcają do przechodzenia na diety bazujące na produktach roślinnych oraz ograniczania lub całkowitego eliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego zarówno ze względu na korzyści zdrowotne płynące ze stosowania zbilansowanej diety roślinnej, jak i jej zdecydowanie mniejszego wpływu na środowisko. Szereg badań wskazuje, że nawet przetworzone „mięso” wegańskie jest zdrowszą opcją od przetworzonego mięsa zwierzęcego, którego konsumpcja wiąże się m.in. z wyższym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała je jako czynnik rakotwórczy grupy pierwszej, podczas gdy czerwone mięso jest czynnikiem rakotwórczym grupy drugiej.
Jak wynika z opublikowanego w ubiegłym roku badania przeprowadzonego przez organizację ProVeg, Uniwersytet w Gandawie i Uniwersytet w Kopenhadze, ponad połowa Europejczyków...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta