Wydarzenia projekty produkty
Wino chroni przed rakiem
Amerykańscy badacze twierdzą, że odkryli sposób, w jaki zawarty w winie przeciwutleniacz chroni przed rozwojem raka. Na łamach pisma "Cancer Research" twierdzą, że takie działanie wykazuje znany wcześniej antyoksydant o nazwie resveratrol, który chroni winogrono przed grzybicami. Potrafi też zablokować białko chroniące komórki nowotworowe przed niszczącymi je substancjami, np. lekami wykorzystywanymi w chemioterapii - uważa Minnie Holmes-McNary z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill. Działanie tego związku jest wszechstronne. Inni badacze stwierdzili wcześniej, że resveratrol hamuje procesy zapalne powodujące zapalenie stawów i inne choroby. Najwięcej jest go w czerwonym winie, ale w dużych ilościach znajduje się także w owocach morwy oraz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta