Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydarzenia projekty produkty

05 lipca 2000 | Nauka i Technika | DN

WYDARZENIA - PROJEKTY - PRODUKTY

Wino chroni przed rakiem

Amerykańscy badacze twierdzą, że odkryli sposób, w jaki zawarty w winie przeciwutleniacz chroni przed rozwojem raka. Na łamach pisma "Cancer Research" twierdzą, że takie działanie wykazuje znany wcześniej antyoksydant o nazwie resveratrol, który chroni winogrono przed grzybicami. Potrafi też zablokować białko chroniące komórki nowotworowe przed niszczącymi je substancjami, np. lekami wykorzystywanymi w chemioterapii - uważa Minnie Holmes-McNary z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill. Działanie tego związku jest wszechstronne. Inni badacze stwierdzili wcześniej, że resveratrol hamuje procesy zapalne powodujące zapalenie stawów i inne choroby. Najwięcej jest go w czerwonym winie, ale w dużych ilościach znajduje się także w owocach morwy oraz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2053

Spis treści

Regiony Polski - Opolskie

Media, Internet

Zamów abonament