Kokorec przeszkodą na drodze do UE
Kokorec przeszkodą na drodze do UE
Każdy kraj przystępujący do Unii Europejskiej obawia się, że wchodząc do Wspólnego Rynku będzie musiał zrezygnować z tradycyjnych potraw. Portugalczycy po wybuchu epidemii BSE nie mogą jeść flaków wołowych przyrządzanych na ostro. Polacy obawiają się o losy oscypka. Turcy są przekonani, że nie będą mogli jeść jelit baranich (kokorec), jednego z najbardziej cenionych przysmaków w tym kraju. Zakazano więc jego sprzedaży, a miał wielu zwolenników, zwłaszcza jako środek wspomagający przetrwanie kaca. Naszym zdaniem, Turcy zdecydowanie się pospieszyli. Kraj ten uzyskał oficjalny status kandydata w grudniu ubiegłego roku, negocjacje zaś miałyby rozpocząć się w 2004 r. Do tego czasu kokorec mógłby spokojnie przetrwać. D. W.