Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ropa i kawior

12 października 2002 | Nauka i Technika | NK

Ropa i kawior

Czarna warstwa ropy naftowej zanieczyszcza obszar 40 hektarów na Morzu Kaspijskim u wybrzeży Iranu w pobliżu portu Bandar-e-Torkamen w prowincji Golestan, 50 km. od granicy z Turkmenistanem. Powstała ona w wyniku naturalnego podwodnego wybuchu. Strumień ropy i gazu wystrzelił spod wody na wysokość 9,5 m. Morze ma w tamtym rejonie głębokość 7 m.

Plama zagraża zatoce Gorgan stanowiącej jedno z najlepszych schronień jesiotra kaspijskiego. Zasoby tej ryby, źródła znakomitego kawioru, maleją od lat w Morzu Kaspijskim, powodem są nadmierne połowy i zanieczyszczenie wody, głównie ropą. Spod dna tego akwenu wydobywana jest coraz intensywniej ropa i gaz., zasoby te są szacowane jako trzecie co do wielkości na świecie.

Iran, dla którego kawior stanowi ważną pozycje w budżecie, zasila co roku Morze Kaspijskie trzydziestu milionami narybku jesiotra. W ubiegłym roku Iran wyeksportował 70 ton kawioru za sumę 45 milionów euro.

k.k., afp

Brak okładki

Wydanie: 2747

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Wybory samorządowe 2002

Zamów abonament