Mleczny exodus na Wschód
Brak surowca Może zahamować Rozwój Polskich Zakładów Mleczarskich. Aby go zdobyć, największe z nich nie wykluczają przejęć lub budowy nowych zakładów za wschodnią granicą
Hossa, która rozpoczęła się w tym roku na światowym rynku mleczarskim, szybko się nie skończy. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju szacuje, że do 2016 roku globalne spożycie masła zwiększy się o 28 procent. O jedną dziesiątą w górę pójdzie popyt na odtłuszczone mleko w proszku, o jedną czwartą na pełnotłuste, a o 13 – 14 procent na sery.
Zdaniem Jadwigi Seremak–Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej polskie zakłady mleczarskie mają potencjał, aby wykorzystać światowy boom: – Produkujemy wyroby wysokiej jakości, które wciąż są tańsze od tych wytwarzanych w krajach starej Unii.
Barierą, która może ograniczyć znacznie zagraniczną ekspansję mleczarni,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta