Marquez gotował dla skazańca
„Dopiłem swego łyskacza (bez wody, rzecz jasna), zgasiłem papierosa na desce do krojenia i kontynuowałem obserwację karalucha, który próbował wyleźć ze zlewu” – w ten bezpretensjonalny sposób zaczyna się przepis na „Jagnię w sosie koperkowym” a la Raymond Chandler. Pastiszu nie bez talentu dokonał mieszkający w Londynie fotograf Mark Crick.
Jego pomysł na książkowy debiut jest tak prosty, jak chwytliwy. Historię światowej literatury opowiedział w 14 receptach kulinarnych. W tym niewielkim, ale pięknie wydanym tomiku mamy więc fenkatę Homera i luzowane kurczę z nadzieniem według pomysłu markiza de Sade’a. Autor sięgnął do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta