Kukurydza i krew
Początek ery Majów znamy co do dnia – to 13 sierpnia 3114 r. p.n.e. Taką datę podaje jeden z ich kalendarzy. Ale udokumentowane panowanie Majów obejmowało dwa tysiąclecia, od roku 500 p.n.e. do 1520 n.e., kiedy to hiszpańscy konkwistadorzy położyli kres ich cywilizacji.
W porównaniu z innymi kulturami Majowie zajmowali niewielki obszar: półwysep Jukatan (obecnie należący do Meksyku) wraz z częściami dzisiejszego Salwadoru, Gwatemali i Hondurasu. Pierwsze ich wioski zaczęły się pojawiać ok. 2000 r. p.n.e., miasta – znacznie później, już w naszej erze, kiedy to cywilizacja Majów przeżywała swój okres klasyczny. Wtedy właśnie nastąpił ogromny rozwój pisma i sztuki.
Kosmologia Majów spisana została po hiszpańskiej konkwiście. Jej przekaz jest jednoznaczny: bogowie nieustannie usiłowali stworzyć człowieka, ich próby były przez długi czas daremne, jako że nie mogli dobrać właściwego materiału. Udało się to wreszcie, gdy użyli białej i żółtej kukurydzy, lepiąc mąkę ze zmielonych kolb własną krwią. Z tak powstałego ludu Kiche wywodzili się wszyscy Majowie.