Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czy kucharz może być artystą

10 kwietnia 2008 | Odkrywcy i wynalazcy | Piotr Bikont
Rzeźba z melona wykonana przez Marka Rybackiego
autor zdjęcia: Justyna Rudna
źródło: AKG/EAST NEWS, ARCHIWUM „MÓWIĄ WIEKI”
Rzeźba z melona wykonana przez Marka Rybackiego
Czekoladowy model Nigelli Lawson, który powstał w Londynie
źródło: AKG/EAST NEWS, ARCHIWUM „MÓWIĄ WIEKI”
Czekoladowy model Nigelli Lawson, który powstał w Londynie
Giuseppe Arcimboldo, „Kucharz”
źródło: AKG/EAST NEWS, ARCHIWUM „MÓWIĄ WIEKI”
Giuseppe Arcimboldo, „Kucharz”

Na pytanie postawione w tytule niżej podpisany zwykł odpowiadać z dużą rezerwą. Bo choć to wielka sztuka zrobić np. dobre kołduny, to przecież mówimy tu o sztuce w sensie rzemiosła.

\Niemniej pogląd, że stół to miejsce przeżywania uczuć wzniosłych, obecny jest w europejskiej kulturze od czasów włoskiego renesansu, kiedy m.in. pojawiły się bomboniery dekorowane drogimi kamieniami i traktowane jak dzieła sztuki zdobniczej.

We Francji w czasach restauracji mówiono o Gastronomii jako o dziesiątej muzie. Anthelme Brillat-Savarin, autor sławnej „Fizjologii smaku”, zapewniał: „To Gastrea, najśliczniejsza z muz, zsyła na mnie natchnienie”. A gdzie indziej pisał: „Składam [...] hołd Gastronomii, młodej i nieśmiertelnej muzie, która, od tak niedawna nosząc koronę z gwiazd, już góruje nad swoimi siostrami, podobna Kalipso, wyższej o głowę od czarujących nimf otaczających ją kołem” („Posłanie do gastronomów Starego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7986

Spis treści

Ekonomia

100 prospektów do zatwierdzenia
Afera finansowa we Francji
Allianz zabiera najmniej
Argan nie rezygnuje z Horteksu
Bank Japonii ma nowego prezesa
Bój o dobrą Pocztę Polską
Będziemy więksi niż Wiedeń
Chcemy przekazać PAIiIZ miliard euro ze środków UE
Chińczycy podbijają cenę
Cytat dnia
Czesi osłabiają koronę
Czy konkurs w PKO BP to wyścig po zaufanie?
Deloitte pomaga walczyć z nadużyciami
Dobry kwartał w FSO
Droższy wywóz śmieci
Dwa lata Polbanku
Google i Yahoo współpracują
Gotowa umowa Silesii
Groźny północny gazociąg
Inflacja spadnie poniżej 3,5 proc. w 2009 roku
Jak przyciągać kapitał z zagranicy
Japoński jastrząb
Kalendarium gospodarcze
Kariera akcji pracowniczych PZU
Komentarz giełdowy
Kontrola W ARR
LICZBA DNIA: 70 debiutów giełdowych w Europie
Liniowy od 2009 roku?
Lubelszczyzna inwestuje w technologie
MFW wieszczy kłopoty
Maluch wraca do Tychów
Mało chętnych na obligacje
Mniejszy eksport eurolandu
Naturalne pasze podniosą ceny mięsa
Niższy deficyt budżetu
Nowy gracz na rynku
Orlen poszuka ropy na Bałtyku
Point Group: 14,5 mln zł na TV
Porty lotnicze pilnują przyjętych planów
Prezes PKO BP do końca kwietnia
RPP jest od niskiej inflacji – rząd na tej inflacji wisi
Ropa znów pobiła rekord
Rozwój lotnictwa w Polsce będzie nieco wolniejszy
Ruszą zapisy na akcje grupy Kościuszko
Rynek piw z aromatem szybko rośnie
Rząd popiera Urząd Komunikacji Elektronicznej
Sesja nie wywołała emocji
Skarb czeka na gospodarkę
Skok po dużych zleceniach
Tiry tkwią pod Dorohuskiem
Urząd kończy kalkulować podwyżkę cen gazu
Współpraca BGK i Deutsche Bank PBC
Wszystkie strategie nadal obowiązują
Wzrost PKB nadal wysoki
Zmiana opodatkowania rolników
Zamów abonament