Będą surowe sankcje za złą jakość jedzenia
Producenci zapłacą nawet do 10 proc. przychodów kary za fałszowanie żywności. Informacje o nieuczciwych firmach trafią też do mediów
Tak wynika z projektu nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nowelę przygotowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Resort chce ostro walczyć z fałszerzami żywności.
– Ministerstwo tłumaczy, że coraz częściej obserwuje nie tylko zwykłe niedociągnięcia, ale i nieuczciwe praktyki rynkowe na dużą skalę. Lista zarzutów jest długa: chodzi np. o nazywanie masłem lub serem produktów, w których składzie użyto tłuszczów innych niż mleczne, czy o barwienie napojów bez podania tej informacji w wykazie składników albo o brak informacji o substancjach zagęszczających w koncentratach pomidorowych.
Grzechy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta