Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rozmrożona żywność z bakteriami

10 lipca 2008 | Życie Warszawy | Agnieszka Grotek
Kupując mrożone produkty, należy zwracać uwagę na to, czy nie są zbrylone
autor zdjęcia: Maciej Skawiński
źródło: Życie Warszawy
Kupując mrożone produkty, należy zwracać uwagę na to, czy nie są zbrylone

Latem sanepid zwiększa kontrole sklepów spożywczych i przestrzega: w czasie upałów w niewłaściwie przechowywanych produktach czają się bardzo groźne bakterie.

Roztopione lody, zbrylone mrożonki i śmierdzące mięso. Do tego rozpływające się kremówki i zjełczałe masło. Takie „niespodzianki“ czekają latem na nieuważnych klientów sklepów i bazarowych kiosków.

Uwaga na mrożonki

Problem poruszają internauci na konsumenckich forach. – Ostatnio w jednym z hipermarketów chciałem kupić loda, ale to była rozgnieciona, roztopiona mazia – skarży się jeden z nich.

Spożycie takiej żywności grozi silnym zatruciem salmonellą, jadem kiełbasianym, gronkowcem, a nawet yersinią,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8061

Spis treści
Zamów abonament