Rozmrożona żywność z bakteriami
Latem sanepid zwiększa kontrole sklepów spożywczych i przestrzega: w czasie upałów w niewłaściwie przechowywanych produktach czają się bardzo groźne bakterie.
Roztopione lody, zbrylone mrożonki i śmierdzące mięso. Do tego rozpływające się kremówki i zjełczałe masło. Takie „niespodzianki“ czekają latem na nieuważnych klientów sklepów i bazarowych kiosków.
Uwaga na mrożonki
Problem poruszają internauci na konsumenckich forach. – Ostatnio w jednym z hipermarketów chciałem kupić loda, ale to była rozgnieciona, roztopiona mazia – skarży się jeden z nich.
Spożycie takiej żywności grozi silnym zatruciem salmonellą, jadem kiełbasianym, gronkowcem, a nawet yersinią,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta