Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zaskakująca kasza z kokardami

26 sierpnia 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
źródło: EAST NEWS

Są potrawy, które na pierwszy rzut oka czy ucha nie zwiastują podniebiennych rozkoszy, zwłaszcza kiedy łączą składniki uważane za wzajemnie się wykluczające, tymczasem kiedy je odpowiednio przyrządzić, okazują się arcysmakowite. Tak ma się rzecz z kaszą i makaronem.

Kuchnia Żydów aszkenazyjskich miała zawsze szczególne predylekcje do osobliwych kombinacji z makaronem, że wspomnę choćby lokszen kugel, czyli makaronowo-serowo-jabłkowy zapiekany deser. Podobnie jest z kaszą, której w czulencie mogą towarzyszyć zarówno ziemniaki, jak i fasola, i to naraz, w jednym garnku (przepisy na oba dania podawałem we wcześniejszych rozdzialikach niniejszej miniksiążki kucharskiej).

Nazwa warniszki, raczej mało rozpowszechniona w Rzeczypospolitej, pochodzi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8100

Spis treści
Zamów abonament