Zaskakująca kasza z kokardami
Są potrawy, które na pierwszy rzut oka czy ucha nie zwiastują podniebiennych rozkoszy, zwłaszcza kiedy łączą składniki uważane za wzajemnie się wykluczające, tymczasem kiedy je odpowiednio przyrządzić, okazują się arcysmakowite. Tak ma się rzecz z kaszą i makaronem.
Kuchnia Żydów aszkenazyjskich miała zawsze szczególne predylekcje do osobliwych kombinacji z makaronem, że wspomnę choćby lokszen kugel, czyli makaronowo-serowo-jabłkowy zapiekany deser. Podobnie jest z kaszą, której w czulencie mogą towarzyszyć zarówno ziemniaki, jak i fasola, i to naraz, w jednym garnku (przepisy na oba dania podawałem we wcześniejszych rozdzialikach niniejszej miniksiążki kucharskiej).
Nazwa warniszki, raczej mało rozpowszechniona w Rzeczypospolitej, pochodzi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta