Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Karnawał kiełbas, lukru i miodów

20 września 2008 | Styl życia | Piotr Górski
Na trwających od 15 do 18 września targach Polagra Food wystąpiło  około 400  wystawców prezentujących swoje produkty m.in. w salonie gastronomii oraz w salonie wyrobów  spożywczych i napojów.  Imprezę odwiedziło ponad  40 tysięcy osób. Pierwsze targi Polagra zorganizowano w 1985 roku.
autor zdjęcia: bartosz jankowski
źródło: Rzeczpospolita
Na trwających od 15 do 18 września targach Polagra Food wystąpiło około 400 wystawców prezentujących swoje produkty m.in. w salonie gastronomii oraz w salonie wyrobów spożywczych i napojów. Imprezę odwiedziło ponad 40 tysięcy osób. Pierwsze targi Polagra zorganizowano w 1985 roku.
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita

Jeśli nie apetyt, to na pewno zdziwienie wzbudzały skrzypce z szynki i Żuraw Gdański z kabanosów

W konkursowe szranki obok pucharu z lodu czy strudla z combru sarniego stanęły wina i miody pitne. Zakończone w czwartek międzynarodowe targi pokazały, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych.

W poznańskiej tradycji ciasta pojawiały się na stole przed, a nie po daniu głównym. W nawiązaniu do tego obyczaju tegoroczne targi zaczęły się mistrzostwami Polski cukierników w kategorii deserów. Wyprzedziły rywalizacje rzeźników i kucharzy.

Pożądanie Redforda

Mistrzowie lodów i lukru rywalizowali pod hasłem „Pożegnanie z Afryką”. Desery miały mieć związek z nostalgią za afrykańskim kontynentem.

Nie zabrakło więc czekolady, kawy, cukru trzcinowego, afrykańskiej czerni. Zachwycali cukiernicy z poznańskiej pracowni Kandulski: torcik i deser zaserwowali na talerzykach z czarnego karmelu, a lody – w pucharze z zamrożonej wody.

Mistrzami okazali się Paweł Małecki i Mariusz Buritta z bydgoskiej Cukierni Sowa. Wygrały ich lodowe „marzenie Meryl...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8122

Spis treści
Zamów abonament