Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niektóre grzyby są jadalne raz

20 września 2008 | Styl życia | Monika Kucia
źródło: FOTOLINK

Z dr. nauk medycznych Agatą Wolską, kierownikiem Oddziału Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia w WSSE w Warszawie, o tym, jak uniknąć zatrucia

Rz: Dużo jest śmiertelnych zatruć grzybami?

Agata Wolska: Co piąta osoba dorosła i co drugie dziecko, które spożyło muchomora sromotnikowego, umiera. W zeszłym roku w warszawskim Szpitalu Praskim było 13 zatruć (niekoniecznie ze skutkiem śmiertelnym). Do 16 września tego roku zanotowano w Polsce dziewięć przypadków. Gdy jest wysyp grzybów, jest wysyp zatruć.

Z braku wiedzy?

Dochodzi do pomyłek, ponieważ zbierane są małe grzybki, a np. muchomor sromotnikowy w postaci niewykształconej jest identyczny jak gąska zielonawa. Nawet certyfikowany grzyboznawca może nie mieć pewności, jeżeli grzyb jest w formie niedojrzałej.

Gdy kupujemy grzyby na targu, to kto je wcześniej sprawdza?

Każda osoba sprzedająca grzyby na targowisku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8122

Spis treści
Zamów abonament