Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Zwierzenia młodego restauratora w eterze

20 września 2008 | Życie Warszawy | Ryszard Makowski
Kuba Strzyczkowski – dziennikarz Trzeciego Programu Polskiego Radia oraz Telewizji Polskiej.  W radiu prowadzi „Za, a nawet przeciw” i „Zapraszamy do „Trójki”.  W telewizji przepytuje polityków w „Autografie”. Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi. Miłośnik Mazur  i jazdy  na nartach
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Życie Warszawy
Kuba Strzyczkowski – dziennikarz Trzeciego Programu Polskiego Radia oraz Telewizji Polskiej. W radiu prowadzi „Za, a nawet przeciw” i „Zapraszamy do „Trójki”. W telewizji przepytuje polityków w „Autografie”. Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi. Miłośnik Mazur i jazdy na nartach

Czy może być lepsza nazwa dla restauracji dziennikarza radiowego niż Eteria? W swoim lokalu gościł nas Kuba Strzyczkowski

Tak się przewrotnie złożyło, że mój gość pełnił jednocześnie honory gospodarza. Kuba Strzyczkowski, niezwykle lubiany dziennikarz radiowo-telewizyjny, postanowił sprawdzić się jako restaurator. Wspólnie z żoną Małgorzatą prowadzą Eterię.

Nazwa wywodzi się od eteru, w którym to od 1990 roku Kuba hipnotyzuje słuchaczy „Trójki” swoim ciepłym, dźwięcznym głosem. Dola właściciela restauracji, która zdobywa sobie dopiero klientów, nie jest wcale lekka. Kredyt bankowy, następnie remont i wyposażanie wnętrza, a w szczególności kuchni, potrafią spędzać sen z powiek. A gdy się zasypia po ciężkim dniu pracy, zamiast tradycyjnych baranów, można liczyć przesuwające się majestatycznie piece konwekcyjno-parowe.

Dobieranie wykwalifikowanego personelu, szukanie dostawców, urozmaicanie menu, a przede wszystkim oczekiwanie na dzień, kiedy interes zacznie być rentowny, nadal należą do czynników stresogennych. Są także i momenty satysfakcji, gdy lokal zapełnia się w porze lunchu (22 zł do godz. 15) albo gdy pojawiają się stali bywalcy, gustujący w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 8122

Spis treści
Zamów abonament