Kulinarny bilard
Często spotykanym kształtem na żydowskich stołach jest kulka. Omawiałem tu ultratradycyjne gefilte fisz w formie krągłych pulpetów, nie mniej klasyczny rosół z kulkami macowymi, czas więc na kulki przekąskowe. Na zimno i na ciepło.
Zimne kulki, wielkości orzecha, najczęściej występują w dwóch – trzech smakach naraz. To ładnie wygląda, a i przydaje możliwości wyboru. Oprócz podanych poniżej przykładów można też robić kulki z suchego grochu, fasoli, można nadawać tę formę „żydowskiemu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta