Sezon grzybowy w pełni
Październik to raj dla smakoszy grzybów. Pełno ich w sklepach i na targowiskach. Teraz można kupić nie tylko podgrzybki, ale także rydze, o które trudno w mazowieckich lasach.
Świeże podgrzybki prosto z lasu. Zdrowe, bez robaków, naprawdę pyszne – zachęca handlarka na targowisku przy Hali Banacha.
Jednak pracownicy sanepidu ostrzegają, by w takich sytuacjach nie kierować się smakową zachcianką, ale zdrowym rozsądkiem. – Decydując się na zakup grzybów na bazarze, dla własnego bezpieczeństwa warto zażądać od sprzedawcy certyfikatu zezwalającego na sprzedaż towaru – radzi Wiesław Rozbicki z warszawskiego sanepidu.
Takie certyfikaty wydają grzyboznawcy i tzw. klasyfikatorzy,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta