Co jeszcze mamy z gęsi
Pisałem już w tym miejscu o gęsiach, podawałem przepis na przepyszną gęś faszerowaną ziemniakami, ale w kontekście kuchni żydowskiej o gęsinie nigdy za wiele, jako że lista oryginalnych potraw przyrządzanych z niej przez żydowskie gospodynie jest bardzo długa.
Poniżej jeszcze trzy przepisy na fantastyczne potrawy wykorzystujące mięso i podroby z białego domowego ptaka o długiej szyi (nie mylić z łabędziem).
Gęsie pipki, czy raczej gęsi pipkes, to potrawa wręcz legendarna, o której wszyscy słyszeli, ale niekoniecznie kiedykolwiek się z nią zetknęli. Dlatego nawet w samych środowiskach żydowskich nie ma całkowitej zgody co do istoty tej potrawy. Są wręcz tacy, którzy utrzymują, że pipkes to nadziewane gęsie szyje. Ja jednak jestem przekonany, że chodzi o żołądki duszone w całości – przysmak niezwykle delikatny.
Podaję też...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta