Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Panowie nad kuchnią

07 marca 2009 | Styl życia | Grzegorz Sowula
Zmarły niedawno Paul Newman na sprzedaży sosu własnej produkcji i swoich książek kucharskich zarobił 100 mln dolarów, które przekazał na cele charytatywne
źródło: REUTERS/FORUM
Zmarły niedawno Paul Newman na sprzedaży sosu własnej produkcji i swoich książek kucharskich zarobił 100 mln dolarów, które przekazał na cele charytatywne
Andrzej Grabowski jest zwolennikiem polskiej kuchni
autor zdjęcia: Michał Warda
źródło: Fotorzepa
Andrzej Grabowski jest zwolennikiem polskiej kuchni
Książka kucharska Paula Newmana  i A.E. Hotchnera  (Simon & Schuster, 1998 r.)  z przepisami słynnych aktorów: m.in. Jessiki Parker na krewetki w sosie z wódki i limonki   i Roberta Redforda na jagnięcinę na ostro z czarną fasolą
źródło: Rzeczpospolita
Książka kucharska Paula Newmana i A.E. Hotchnera (Simon & Schuster, 1998 r.) z przepisami słynnych aktorów: m.in. Jessiki Parker na krewetki w sosie z wódki i limonki i Roberta Redforda na jagnięcinę na ostro z czarną fasolą
Okładk książki wydawnictwa Hachette  z serii „Gotowanie  z gwiazdami” (2008 r.)
źródło: Życie Warszawy
Okładk książki wydawnictwa Hachette z serii „Gotowanie z gwiazdami” (2008 r.)
Okładka książki wydawnictwa Hachette  z serii „Gotowanie  z gwiazdami” (2008 r.)
źródło: Życie Warszawy
Okładka książki wydawnictwa Hachette z serii „Gotowanie z gwiazdami” (2008 r.)
Okładk książki wydawnictwa Hachette  z serii „Gotowanie  z gwiazdami” (2008 r.)
źródło: Życie Warszawy
Okładk książki wydawnictwa Hachette z serii „Gotowanie z gwiazdami” (2008 r.)

W Polsce można się doliczyć kilkunastu książek kucharskich sław ekranu. Liczba ta zaskakuje, bo na świecie tego typu znaczące publikacje można policzyć na palcach jednej ręki. Okazuje się, że chyba jesteśmy prekursorami na rynku...

Zdarzyło mi się kiedyś spędzić wakacje na południu Francji. Moimi gospodarzami byli holenderscy przyjaciele, którzy po wejściu w wiek emerytalny postanowili sprzedać prowadzony z sukcesem tekstylny biznes i z kapitałem ruszyć w miejsce cieplejsze od rodzinnego Enschede.

Nieopodal Awinionu znaleźli stare, obejmujące kilka zabudowań gospodarstwo otoczone krzewami pigwy, stąd nazwa Le Coing. W jednym z budynków umieścili dużą, wygodną kuchnię z dwoma niezależnymi paleniskami. Wewnętrzne palenisko połączone było z kominem sporych rozmiarów, drugie stało na otwartym powietrzu, w części pozbawionej dachu. Gdy wieczorem mieszałem coś w garze, nad głową miałem konstelacje gwiazd.

Świecą nazwiska

O tym nietypowym kucharzeniu przypomniał mi najnowszy cykl oficyny Hachette „Gotowanie z gwiazdami”. Redaktorom nie chodziło bynajmniej o Andromedę czy Wielki Wóz. Świecą nazwiska znane głównie z mediów: Tadeusz Drozda, Andrzej Grabowski, Karol Strasburger. Ulubione...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8261

Spis treści
Zamów abonament