Panowie nad kuchnią
W Polsce można się doliczyć kilkunastu książek kucharskich sław ekranu. Liczba ta zaskakuje, bo na świecie tego typu znaczące publikacje można policzyć na palcach jednej ręki. Okazuje się, że chyba jesteśmy prekursorami na rynku...
Zdarzyło mi się kiedyś spędzić wakacje na południu Francji. Moimi gospodarzami byli holenderscy przyjaciele, którzy po wejściu w wiek emerytalny postanowili sprzedać prowadzony z sukcesem tekstylny biznes i z kapitałem ruszyć w miejsce cieplejsze od rodzinnego Enschede.
Nieopodal Awinionu znaleźli stare, obejmujące kilka zabudowań gospodarstwo otoczone krzewami pigwy, stąd nazwa Le Coing. W jednym z budynków umieścili dużą, wygodną kuchnię z dwoma niezależnymi paleniskami. Wewnętrzne palenisko połączone było z kominem sporych rozmiarów, drugie stało na otwartym powietrzu, w części pozbawionej dachu. Gdy wieczorem mieszałem coś w garze, nad głową miałem konstelacje gwiazd.
Świecą nazwiska
O tym nietypowym kucharzeniu przypomniał mi najnowszy cykl oficyny Hachette „Gotowanie z gwiazdami”. Redaktorom nie chodziło bynajmniej o Andromedę czy Wielki Wóz. Świecą nazwiska znane głównie z mediów: Tadeusz Drozda, Andrzej Grabowski, Karol Strasburger. Ulubione...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta