Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czy jadał pan wieloryba? No chyba

21 marca 2009 | Styl życia | Leo Walotek-Scheidegger
Stek wielorybi w sosie pieprzowym
źródło: materiały prasowe
Stek wielorybi w sosie pieprzowym
Sashimi wielorybie  z krewetkami
źródło: materiały prasowe
Sashimi wielorybie z krewetkami
Właściciel Trzech  Fraków Úlfar Eysteinson  z gościem  restauracji słynnym  aktorem  Krisem  Kristoffersonem
źródło: materiały prasowe
Właściciel Trzech Fraków Úlfar Eysteinson z gościem restauracji słynnym aktorem Krisem Kristoffersonem

Można uznać, że to poważny jubileusz: od 20 lat ten sam waleń, zakazany w gastronomii, podawany jest w postaci słynnych steków. Zdecydowała o tym historia

To raczej jedyne miejsce na świecie, gdzie nawet zagorzały greenpeace’owiec nie powinien poczuć wyrzutów sumienia.

Goście nie z przypadku

W Rejkiawiku w restauracji Prír Frakkar (Trzy Fraki), najbardziej liczącej się wśród oferujących dania z ryb i owoców morza, w karcie jest również jedna potrawa mięsna.

Prír Frakkar należy do uznanego tradycjonalisty wśród najlepszych kuchmistrzów wyspy – Úlfara Eysteinsona. Jego lokal znajduje się blisko centrum, ale prowadzi do niego dość stroma droga. Poza znawcami rzadko zagląda tu gość z przypadku. Najczęściej musi się obejść smakiem, ponieważ 42 miejsca – pomimo sławetnych konsekwencji obecnego kryzysu na wyspie – są z reguły zajęte. Pomieszczenie jest małe, a krzesła najmniej wygodne, jakie można sobie w takim miejscu wyobrazić.

Úlfar Eysteinson wie jednak, że Islandczycy cenią sobie popularne również w Polsce powiedzenie: przez żołądek do serca. W jego restauracji produkty są...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8273

Spis treści
Zamów abonament