Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przysmaki z tradycją

29 czerwca 2009 | Życie Warszawy | Agnieszka Grotek
Warszawiacy zachwycali się smakiem regionalnych  i tradycyjnych produktów
autor zdjęcia: Przemek Wierzchowski
źródło: Fotorzepa
Warszawiacy zachwycali się smakiem regionalnych i tradycyjnych produktów

Swojskie klimaty można było poczuć w weekend na Krakowskim Przedmieściu. Swoje regionalne i tradycyjne produkty zaprezentowali gospodarze z ponad 12 województw.

Na stoiskach królowały wędliny, sery, miody i niskoprocentowe alkohole. Na łasuchów czekały domowej roboty ciasta. Wszystko przygotowane według tradycyjnych receptur.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się różnego rodzaju miody. Można było nie tylko spróbować słodkich wyrobów, ale też zobaczyć, jak one powstają. – Ale fajne. Dlaczego nie ma tu kwiatków? – pytała sześcioletnia Kamila Zduńska, patrząc na

zamknięty w szkle plaster budowany przez pszczoły.

Nie zabrakło też mazowieckich przysmaków. Przechodnie z wielkim smakiem degustowali kilkunastoprocentowe ekologiczne nalewki z truskawek, wiśni i malin. – Takie nalewki robiła moja babcia. Na szczęście przepisy zapisała w zeszytach, teraz mogę z nich korzystać – mówi Ireneusz Kostrzewski z Zakroczymia. I zapewnia, że w nalewkach nie ma żadnych konserwantów i ulepszaczy.

Brak okładki

Wydanie: 8356

Spis treści
Zamów abonament