Praliny z dobrym smakiem
Ręcznie robione. Klasyczne lub z nadzieniem z szampana albo posypane srebrem
– Pralinki to cukiernicza biżuteria, którą często kupuje się na prezent, rzemieślnicza wizytówka i dowód kunsztu ręcznego wytwarzania wyrobów czekoladowych – mówi „Rz” Andrzej Jacek Blikle, prezes słynnej rodzinnej firmy cukierniczej, której początki sięgają 1869 roku. – Wróciliśmy do pralinek, bo to nasza ważna tradycja, a także europejski standard.
– W 2004 r. Wedel wprowadził Dział Rarytasów, w którym pracuje kilkunastu doświadczonych cukierników – opowiada „Rz” maestro czekolady w firmie Wedel Janusz Profus (taki ma oficjalny tytuł). Jako mistrz cukierniczy od kilku lat wymyśla, zmienia i udoskonala firmowe receptury. – Zajmujemy się pralinami, tu każdy element jest przez nas przygotowywany na miejscu. Większość robionych tutaj pralin trafia później do wedlowskich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta