Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zabójcze hamburgery

06 lutego 2010 | Druga strona | Jacek Przybylski

Ta historia mogła się zdarzyć tylko w Ameryce. W czasach, gdy na świecie jadłodajnie zaczynają reklamować jak najmniejszą liczbą kalorii swoich hamburgerów, właściciele dwóch restauracji w USA walczą w sądzie o to, kto pierwszy wymyślił skrajnie niezdrowe posiłki.

Jon Basso, szef założonej w 2005 roku restauracji Heart Attack Grill z Arizony, złożył pozew przeciw właścicielowi Heart Stoppers Sports Grill z Florydy. Oskarża konkurenta o kradzież własności intelektualnej i przekonuje, że on pierwszy wpadł na pomysł serwowania na tyle niezdrowego jedzenia, że jego klienci mogą po posiłku trafić do szpitala.

W menu są np. takie hamburgery jak „pojedynczy bajpas”, „podwójny bajpas” i tak do „poczwórnego”( cztery kawałki kotleta poprzekładanego m.in. pomidorami i serem). Jak wyjaśnia Jon Basso chodzi o to, by klienci nie przejmowali się zaleceniami lekarzy, mogli najeść się do syta i mieli z tego przyjemność. Gigantyczne porcje do stolika przynoszą im seksowne dziewczyny w mundurkach pielęgniarek. A klienci ważący ponad 160 kg mogą jadać za darmo.

—jap

Brak okładki

Wydanie: 8542

Spis treści
Zamów abonament