Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Groźny serek tofu

23 lutego 2010 | Nauka | Dział Nauki

Organizacje ekologiczne podkreślają, że hodowla zwierząt jest źródłem gazów cieplarnianych. Jednak naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu w Cranfield dowodzą, że rezygnacja z mięsa nie jest działaniem proekologicznym. Przestawienie się z mięsa na tofu i inne produkty sojowe wiąże się ze wzrostem powierzchni terenów przeznaczanych pod uprawy rolne i wycinką lasów. Metody produkcji substytutów mięsa pochłaniają zbyt wiele energii.

—k.k., afp

Brak okładki

Wydanie: 8556

Spis treści
Zamów abonament