Firmowe posiłki nie zawsze są kosztem
Czy koszty usług kateringowych, czyli obsługi gastronomicznej spotkań przez firmy zewnętrzne, można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Wiele zależy od okoliczności, w jakich ten wydatek jest ponoszony
Do takich kosztów – w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o CIT (analogicznie art. 23 ust. 1 ustawy o PIT), można zaliczyć wydatki poniesione przez podatnika w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów.
Wydatki takie muszą być ponadto właściwie udokumentowane, a podatnik powinien być w stanie wykazać ich związek z oczekiwanymi przez niego przychodami bądź też zabezpieczanym źródłem przychodów.
Ponadto należy pamiętać, że art. 16 ust. 1 ustawy o CIT (art. 23 ust. 1 ustawy o PIT) wskazuje kategorie wydatków, które, nawet pomimo spełniania ogólnej definicji kosztów uzyskania przychodów, o której mowa wyżej, nie mogą być do nich zaliczone.
Wydatki na katering nie zostały wprawdzie wprost wskazane w tym przepisie, nie oznacza to jednak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta