Kubkiem smakowym pisane
Knajpa Cucina Italiana wydawała się jedynym uczęszczanym kulinarnym przybytkiem w Legnicy. Jednak kiedy dostałam insalatę a la pollo sprowadzoną do sałaty cukrowej utopionej w bliżej nieokreślonej brei, z kurczakiem polanym obficie śmietaną – coś mnie tknęło. Skąd pochodzi szef knajpy, oficjalnie zwany Giovannim? Toż to Jaśko, ofiara przesiedleńczej akcji „Wisła”.
Najwyraźniej nie potrafił się pozbyć wschodnich przyzwyczajeń smakowych, choć zawodowo postawił na komercyjnie słuszne włoskie trendy. W naszej sieci gastronomicznej zjawisko nagminne. Nazwa sobie, przepisy wedle tradycji kucharza. Produkty wedle tego, co pod ręką i najtańsze. Znamię czasów.
Globalizacja w garnku
W restauracjach Warsu dania różnią się głównie nazwami, podczas gdy ich składniki pozostają niemal takie same. W karcie do wyboru: sałatka menedżerska, grecka, hawajska, cesarska i szefa. Wszystkie na bazie kapusty pekińskiej. Pozostałe niezmienne elementy to ogórek konserwowy, pomidor, cebula. W zależności od nazwy, w kombinacjach: z szynką, żółtym serem, fetą, ananasem z puszki.
Zresztą mało komu to przeszkadza. Przytłaczająca większość konsumentów z dowolnie wskazanych obszarów geograficznych posila się pizzą, pitą, piwem. Alternatywa – hamburger, kebab, snack. Byle szybko dostać, jeszcze szybciej wchłonąć, nie nadużywając pracy kubków smakowych....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta