Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czego nie jedzą kucharze

09 października 2010 | Styl życia | Małgorzata Minta
autor zdjęcia: Tomasz Wawer
źródło: Rzeczpospolita

Są dania i produkty, których nie biorą do ust ci, co najlepiej wiedzą, jak wygląda kuchnia od kuchni

Zazwyczaj to my przychodzimy do nich. I spośród wymyślonych przez szefów kuchni dań wybieramy te, które wpisują się w nasze upodobania. A co jadają oni sami? Po co sięgają w restauracjach?

Brokułom mówię „nie”

Szef kuchni też ma prawo czegoś nie lubić. Amerykański magazyn „Food Network Magazine” opublikował wyniki anonimowej ankiety przeprowadzonej wśród szefów kuchni z USA. Jedno z pytań dotyczyło osobistych preferencji kulinarnych. Okazało się, że wśród ankietowanych najniższe notowania miały: wątróbka, tofu, bakłażany oraz – uchodzące za danie luksusowe i światowe – ostrygi. Tylko 15 proc. respondentów przyznało, że jada absolutnie wszystko.

A polscy kucharze? – Nie dotykam dań z brokułami! Skutecznie przekarmiono mnie nimi na wczasach – mówi „Rz” Agata Wojda, szefowa kuchni bistro-księgarni Opasły Tom

PIW-u w Warszawie. I dodaje, że inne składniki jest w stanie jeść z mniejszym lub większym smakiem.

– Nie ma w kuchni składnika, którego bym nie lubił. Choć mam świadomość, że wielu rzeczy jeszcze nie próbowałem – mówi Adam Chrząstowski z krakowskiej Ancory (znany z programu telewizyjnego „Adam po pracy”). Ale na pewno nie sięgnąłby po raz drugi po larwy jedwabników, którymi poczęstowano go w Chinach. – Nie zjem też, ze względów etycznych, koniny i mięsa psa.

–...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8748

Spis treści
Zamów abonament