Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dlaczego cukier jest drogi

25 marca 2011 | Ekonomia | Magdalena Kozmana
NASZE FIRMY WYEKSPORTOWAŁY CUKIER, BY ZAROBIĆ NA ZWYŻCE CEn NA ŚWIECIE
źródło: Rzeczpospolita
NASZE FIRMY WYEKSPORTOWAŁY CUKIER, BY ZAROBIĆ NA ZWYŻCE CEn NA ŚWIECIE

Zapasy cukru są minimalne, a pośrednicy windują ceny. Sytuację może uratować import z Niemiec

Rekordowo wysokie notowania cukru spowodowały, że Komisja Europejska uwalnia stare zapasy. Zabiegali o to unijni producenci słodyczy i napojów, szacując, że w tym roku zabraknie im 100 tys. ton cukru. Komisja zdecydowała się wypuścić 500 tys. ton, bo na tyle szacuje cukier wyprodukowany dawniej ponad limity. Te zapasy posiadają głównie cukrownie niemieckie i francuskie, ale nie polskie.

Premier Donald Tusk zaapelował do Komisji, by podjęła szybkie działania w związku ze wzrostem cen żywności.  Jego zdaniem można zwiększyć importu cukru spoza Unii.

Polskie firmy zapasów nie mają, ponieważ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8886

Spis treści

Turystyka

Zamów abonament