Produkcja wieprzowiny na poziomie najniższym od prawie pół wieku
Bardzo spadło pogłowie trzody. Powodem jest blokada władz na zakładanie dużych ferm
Najnowsze dane GUS pokazują, że w kraju mamy 13 mln sztuk trzody, a do samowystarczalności potrzebujemy ok. 20 mln. – Produkcja wieprzowiny maleje w kraju, więc nie będzie wystarczającej podaży mięsa dla wszystkich zakładów. Jednocześnie rośnie popyt wywołany światowym wzrostem konsumpcji i liczby ludności. Mięso będzie drożało – mówi Tom Axelgaard, przewodniczący rady nadzorczej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta