Ograniczenia dotyczą gastronomii
Fiskus nie może odmawiać przedsiębiorcom prawa do odliczenia podatku w wypadku usług cateringowych
Z początkiem tego roku prawo do odliczenia podatku naliczonego związanego z zakupem przez podatników VAT gotowych posiłków na wynos czy tzw. cateringu wywołuje spore wątpliwości. Problemem stał się art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, który co do zasady wyłącza prawo do odliczenia w razie nabycia usług gastronomicznych. Nie wszyscy podatnicy wiedzą, które usługi dają prawo do odliczenia, a które nie.
Decyduje zakres usług
– Nie ulega wątpliwości, że przepis ograniczający prawo do odliczenia VAT ma zastosowanie w razie nabycia usług restauracyjnych, które poza zaserwowaniem posiłku w lokalu sprzedawcy obejmują dodatkowe świadczenia w postaci obsługi i konsultacji kelnerskiej, przygotowania i sprzątnięcia stolika – podkreśla Katarzyna Maćkowska, doradca podatkowy z Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka.
W jej ocenie nie ma jednak podstaw, aby zakres tego pojęcia rozciągać na sprzedaż dań...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta