Rożne podatkowe oblicza sprzedaży posiłków
Odróżnienie usługi gastronomicznej od dostawy dań gotowych nie jest łatwe. Jest to jednak kluczowa kwestia dla zastosowania właściwej stawki VAT
Analiza przepisów ustawy o VAT, regulujących wysokość opodatkowania sprzedaży gotowych dań (produktów spożywczych) oraz usług gastronomicznych rodzi wiele wątpliwości. Wymaga bowiem dokonania odpowiedniej kwalifikacji podatkowej świadczenia, co bez odwołania się do orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE jest niezwykle utrudnione. Co więcej, kwalifikacja ta nierzadko odbiega od potocznego rozumienia usług gastronomicznych, które na gruncie VAT mogą zostać uznane za dostawę towarów.
Wyżywienie rozmaicie regulowane
Podstawowa stawka VAT wynosi obecnie 23 proc. Niemniej jednak, ustawodawca dla czynności sprzedaży gotowych dań oraz usług gastronomicznych przewidział wiele wyjątków umożliwiających zastosowanie obniżonej stawki tego podatku.
I tak, zgodnie z § 7 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia wykonawczego do ustawy o VAT, stawkę podatku obniża się do wysokości 8 proc. dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia. Z kolei poz. 7 ww. załącznika wskazuje na usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), przy czym preferencja ta nie obejmuje sprzedaży:
napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc., napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc., kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta