Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chablis

13 grudnia 2013 | Nauka | Jerzy Mazgaj
źródło: materiały prasowe

Winopijca | Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni

Harmonijne połączenie potrawy i odpowiedniego do niej wina spędza sen z powiek smakoszom. Czy czerwone mięso lubi jedynie caberneta, a do hinduskiego curry z kurczakiem pasuje tylko sauvignon blanc? Radykałowie i reformatorzy toczą w nieskończoność swoje boje...

Ale mało kto ma wątpliwości, gdy trzeba wybrać wino do ryb i owoców morza. Na myśl od razu przychodzi bowiem chablis. To wino proste i klasyczne w swoim składzie – bo tłoczone wyłącznie z winogron szczepu Chardonnay. Wino na wskroś tubylcze, bo ten szczep pochodzi właśnie z regionu Chablis.

A skąd ta niezwykła symbioza? Otóż gleby w tym regionie to margle, wapienie i kredy z okresu jury, kiedy to morze pokrywało cały...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9714

Wydanie: 9714

Spis treści
Zamów abonament