Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przesłodzona sprawność umysłu

13 grudnia 2013 | Nauka | Krzysztof Kowalski

Sprawność pamięci u osób starszych w dużym stopniu zależy od poziomu glukozy 
we krwi – twierdzą niemieccy naukowcy.

Do takiego wniosku doszedł zespół neurologów z uniwersyteckiego szpitala Charite w Berlinie. Pracami kierowała dr Agnes Floel.

Naukowcy zbadali grupę 141 osób, których średni wiek wynosi 63 lata. Sprawdzono ich pamięć. Zadanie polegało na zapamiętaniu 15 słów w ciągu pół godziny. Jednocześnie naukowcy zbadali poziom glukozy w ich krwi. Poza tym metodą  obrazowania za pomocą rezonansu magnetycznego MRI (magnetic resonance imaging) oglądali wielkość hipokampu – regionu mózgu kluczowego dla zjawiska pamięci.

Uczestnicy eksperymentu, którzy mieli podwyższony poziom cukru we krwi, średnio zapamiętali o dwa słowa mniej. Interesujące jest także to, że obrazowanie MRI wykazało u tych osób mniejszych rozmiarów hipokamp.

– Uzyskane wyniki dają nadzieję na opracowanie terapii poprawiającej pamięć. Ma to znaczenie dla osób starszych czy cierpiących na choroby degeneracyjne mózgu – powiedziała dr Agnes Floel.

 

Wydanie: 9714

Wydanie: 9714

Spis treści
Zamów abonament