Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tęsknota za czymś odmiennym

13 grudnia 2013 | Druga strona
źródło: archiwum prywatne

Rozmowa | Jarosław Dumanowski historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK

Rz: Dlaczego domowa produkcja alkoholu jest coraz bardziej popularna?

Jarosław Dumanowski: Domowa produkcja żywności jest związana z tradycją. To uprzemysłowienie jest czymś nowym, chociaż wszechobecnym, i właśnie dlatego wzbudza opór. Poza tym ludzie mają chęć na coś innego, chcą też wierzyć, że domowe wyroby – bez dodatku chemii – są bardziej zdrowe od tych produkowanych masowo.

Co się tradycyjnie piło w Polsce?

W polskiej kulturze kulinarnej przez setki lat...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9714

Wydanie: 9714

Spis treści
Zamów abonament