Tęsknota za czymś odmiennym
Rozmowa | Jarosław Dumanowski historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK
Rz: Dlaczego domowa produkcja alkoholu jest coraz bardziej popularna?
Jarosław Dumanowski: Domowa produkcja żywności jest związana z tradycją. To uprzemysłowienie jest czymś nowym, chociaż wszechobecnym, i właśnie dlatego wzbudza opór. Poza tym ludzie mają chęć na coś innego, chcą też wierzyć, że domowe wyroby – bez dodatku chemii – są bardziej zdrowe od tych produkowanych masowo.
Co się tradycyjnie piło w Polsce?
W polskiej kulturze kulinarnej przez setki lat...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta