Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydatki na jedzenie stoją przez blokadę eksportu

05 maja 2014 | Ekonomia | Beata Drewnowska
W 2014 roku tempo wzrostu cen żywności będzie mniejsze niż w kilku poprzednich latach. Podwyżki hamuje m.in. większa podaż.
źródło: Rzeczpospolita
W 2014 roku tempo wzrostu cen żywności będzie mniejsze niż w kilku poprzednich latach. Podwyżki hamuje m.in. większa podaż.

przemysł spożywczy | W najbliższych miesiącach nie grożą nam znaczące podwyżki cen żywności. Tanieć mogą wieprzowina, przetwory mleczarskie i cukier.

– Wiele wskazuje na to, że ceny żywności będą się utrzymywać w tym roku na bardzo niskich poziomach – mówi „Rz" Monika Kurtek, główny ekonomista Banku Pocztowego. – Nie jest wręcz wykluczone, że w miesiącach letnich, po raz pierwszy od 2006 r., będziemy mieć w Polsce – w ujęciu rocznym – deflację w kategorii żywność i napoje bezalkoholowe – dodaje.

Więcej w magazynach

Łukasz Tarnawa, główny ekonomista BOŚ, przypomina, że dynamika cen żywności wyraźnie spadła już w ostatnich dwóch kwartałach. – Przez najbliższe miesiące trend ten będzie kontynuowany – uważa ekonomista BOŚ.

Szacuje on, że w całym 2014 r. średni wzrost cen żywności ukształtuje się w okolicach 1 proc., wobec nieco ponad 2 proc. w 2013 r. – W najbliższych miesiącach powinno wystąpić dalsze umiarkowane zmniejszanie się dynamiki cen żywności przetworzonej, będące efektem spadku cen...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9829

Wydanie: 9829

Spis treści
Zamów abonament