Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kto ma szanse na sukces

07 lipca 2014 | Dobra Firma
Najłatwiej utrzymać się w usługach, najtrudniej w gastronomii
źródło: Rzeczpospolita
Najłatwiej utrzymać się w usługach, najtrudniej w gastronomii

Przedsiębiorczość | Pierwszego roku działalności nie przeżywa 23 proc. firm, pięciu lat – prawie 70 procent.

Anna Cieślak-Wróblewska

Spośród firm, które powstały w 2012 r., po upływie roku nadal aktywnych było 76,4 proc. Z grupy tych, które wystartowały w 2008 r., do dziś działa 33 proc. – wynika z właśnie opublikowanego raportu GUS.

Lata 2008–2013 były dla biznesu bardzo trudne, bo gospodarka znalazła się w dołku cyklu koniunkturalnego. Ale co ciekawe, wskaźniki tzw. przeżywalności był nawet nieco lepsze niż w okresie 2003–2008, gdy gospodarka przeżywała największy boom. Może to świadczy o tym, że polskie firmy coraz lepiej radzą sobie z trudnym otoczeniem, w czym zapewne pomaga coraz większe otwarcie na wymianę międzynarodową.

Naturalne ryzyko

– To, że tylko trzy na dziesięć firm utrzymuje się dłużej niż pięć lat, nie powinno nikogo zrażać do własnej działalności. W biznesie tylko jedna rzecz jest pewna: ryzyko. I to naturalne, że jednym się udaje, a innym nie – komentuje Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, ekspert Konfederacji Lewiatan. – Bardzo ważne,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9882

Wydanie: 9882

Spis treści
Zamów abonament