Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polska największym producentem drobiu w Unii

15 stycznia 2015 | Ciekawa ekonomia
Już Ponad miliard euro z eksportu
źródło: Rzeczpospolita
Już Ponad miliard euro z eksportu

Żywność | W roku 2014 zostaliśmy europejskim liderem. Sprzedajemy coraz więcej nie tylko w UE.

Beata Drewnowska

– Biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w 2014 roku po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton. Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w Unii Europejskiej – mówi „Rzeczpospolitej" Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa.

Jeszcze w 2013 r. Polska zajmowała trzecie miejsce we Wspólnocie, za Francją i Wielką Brytanią. Trzy lata temu wyprzedzały nas także Włochy, Hiszpania i Niemcy. Tak duży awans był możliwy, ponieważ – w przeciwieństwie do krajów Europy Zachodniej – produkcja drobiu rosła w Polsce w szybkim tempie.

Tylko w 2014 roku poszła w górę o niemal 10 proc., a od wejścia Polski do UE w 2004 r. zwiększyła się 2,5-krotnie. Branża szacuje, że w minionym roku wartość krajowego rynku drobiarskiego mogła sięgnąć 10,5 mld zł.

Europa kupuje najwięcej

Produkcję drobiu napędza nasz rosnący apetyt. Jeszcze pięć lat temu przeciętny Polak zjadał niespełna 25 kg mięsa drobiowego. W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10040

Wydanie: 10040

Spis treści
Zamów abonament