Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bryza pachnąca czekoladą

15 grudnia 2015 | Życie Pomorza
Słodycze Bałtyku trafiają dziś na 20 zagranicznych rynków
źródło: materiały prasowe
Słodycze Bałtyku trafiają dziś na 20 zagranicznych rynków

Na polskie wybrzeże warto jechać nie tylko dla widoków i świeżej ryby, ale także dla regionalnych słodyczy.

Beata Drewnowska

– Praliny kupuje się oczami – mówi Aneta Barzyk, która od 2008 r. prowadzi z mężem Rafałem firmę Dom Czekolady w Gdyni.

Dlatego oferują czekoladki w 40 różnych kształtach. – Lista smaków, które jesteśmy w stanie zrobić, jest właściwie nieograniczona – przyznaje Aneta Barzyk.

Słodycze z manufaktury Anety i Rafała Barzyków można kupić w dwóch lokalach, które prowadzą w Gdyni (wkrótce dołączy do nich kolejny punkt w Centrum Handlowym Port Rumia). Oferują tam również m.in. ręcznie robione czekolady, torty na bazie musów czekoladowych, czekolady pitne i lody.

Klientami Domu Czekolady są także hotele i firmy. Zamawiają tam m.in. produkty reklamowe, słodkie upominki dla swoich kontrahentów, a także torty firmowe z logo.

Powrót do przeszłości

Szczególnie dużo sprzedaje się ich teraz, czyli tuż przed świętami Bożego Narodzenia To czas żniw dla producentów wyrobów czekoladowych, na które przypada blisko połowa łącznych wydatków na słodycze w Polsce. W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10321

Wydanie: 10321

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament