Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kurczak w podwawelskiej naruszył jej jakość

30 marca 2016 | Dobra Firma | Aleksandra Tarka

Prawie 2 proc. mięsa drobiowego w kiełbasie wieprzowej nie jest ilością śladową. Dlatego producent, który nie zamieścił o tym informacji na etykiecie, dopuścił się wprowadzenia do obrotu zafałszowanego produktu.

W sprawie chodziło o karę za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego. Chodziło o kiełbasę podwawelską niespełniającą wymagań jakości handlowej.

Z czego była wędlina

Badania laboratoryjne próbek pobranych w trakcie kontroli ujawniły w kiełbasie obecność surowca drobiowego oraz zawartość skrobi i soi niedeklarowanych w wykazie składników w oznakowaniu produktu.

Te same nieprawidłowości potwierdziły również badania na wtórniku próbki pobranej w toku kontroli, przeprowadzonej z inicjatywy samego producenta.

W tej sytuacji wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wymierzył firmie niebagatelną karę 80 tys. zł.

Organ odwoławczy złagodził sankcję i zmniejszył ją do 25 tys. zł. Jednak co do zasady nie zmienił oceny naruszenia. Wskazał, że surowiec pochodzący z mięsa drobiowego jest tańszy od wieprzowego użytego do wyrobu kiełbasy. Tym samym przedsiębiorca uzyskał korzyść majątkową, zastępując częściowo droższy surowiec...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10407

Wydanie: 10407

Spis treści
Zamów abonament