Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Drobiarskie firmy trzymają się mocno

30 marca 2016 | Życie Mazowsza

Na Mazowsze przypada blisko 20 proc. krajowej produkcji drobiu.

Obecnie Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. Na Mazowszu znajduje się kilka czołowych zakładów drobiarskich, takich jak Drosed w Siedlcach i Tomaszowie Mazowieckim, Cedrob z siedzibą w Ujazdówku oraz SuperDrob w Karczewie. Kurczaki z Polski odnoszą sukcesy, ponieważ są tańsze od tych wyhodowanych na Zachodzie. Już się zaczęło budowanie pozycji rynkowej poza UE. W 2015 r. najważniejszymi rynkami dla polskiego drobiu z grona tzw. krajów trzecich były Hongkong, Benin oraz Chiny. Branża drobiarska duży potencjał widzi także na Bliskim Wschodzie.

Niestety, rosnąca sprzedaż w kraju i za granicą nie przekłada się na lepsze wyniki hodowców drobiu.

—bd

Wydanie: 10407

Wydanie: 10407

Spis treści
Zamów abonament