Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trwa drobiarska hossa nad Wisłą

30 marca 2016 | Życie Mazowsza | Beata Drewnowska
40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki
źródło: 123RF
40 proc. mięsa drobiowego z polskich firm trafia na zagraniczne rynki

Mazowieckie firmy drobiarskie podbiły unijny rynek. Teraz stawiają na światową ekspansję.

– Mazowsze jest zagłębiem produkcji drobiarskiej w Polsce – mówi Jacek Lewicki, prezes grupy Drosed z siedzibą w Siedlcach. – Znajduje się tutaj kilka czołowych zakładów, a na region przypada blisko 20 proc. krajowej produkcji drobiu – dodaje.

Do grupy największych w kraju należą przetwórnie Drosedu w Siedlcach i Tomaszowie Mazowieckim. Między innymi na Mazowszu swoje zakłady ma Cedrob, którego siedziba mieści się w Ujazdówku. W Ciechanowie znajdują się jego ubojnia i przetwórnia, a w Mławie wylęgarnia piskląt. Z kolei w Karczewie działa zakład SuperDrobu.

Niskie ceny pomagają

Swoją mocną pozycję nie tylko w kraju, ale i w Unii Europejskiej – od 2014 r. Polska jest największym producentem drobiu we Wspólnocie – mazowieckie firmy zawdzięczają wielomilionowym inwestycjom. Drosed co roku wydaje na zwiększenie mocy i modernizację linii produkcyjnych ponad 20 mln zł. W tym roku kwota ta może być wyższa niż zazwyczaj.

– Planujemy rozwój logistyki i bazy magazynowej. Największe inwestycje zaplanowaliśmy w Tomaszowie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10407

Wydanie: 10407

Spis treści
Zamów abonament