Trwa drobiarska hossa nad Wisłą
Mazowieckie firmy drobiarskie podbiły unijny rynek. Teraz stawiają na światową ekspansję.
– Mazowsze jest zagłębiem produkcji drobiarskiej w Polsce – mówi Jacek Lewicki, prezes grupy Drosed z siedzibą w Siedlcach. – Znajduje się tutaj kilka czołowych zakładów, a na region przypada blisko 20 proc. krajowej produkcji drobiu – dodaje.
Do grupy największych w kraju należą przetwórnie Drosedu w Siedlcach i Tomaszowie Mazowieckim. Między innymi na Mazowszu swoje zakłady ma Cedrob, którego siedziba mieści się w Ujazdówku. W Ciechanowie znajdują się jego ubojnia i przetwórnia, a w Mławie wylęgarnia piskląt. Z kolei w Karczewie działa zakład SuperDrobu.
Niskie ceny pomagają
Swoją mocną pozycję nie tylko w kraju, ale i w Unii Europejskiej – od 2014 r. Polska jest największym producentem drobiu we Wspólnocie – mazowieckie firmy zawdzięczają wielomilionowym inwestycjom. Drosed co roku wydaje na zwiększenie mocy i modernizację linii produkcyjnych ponad 20 mln zł. W tym roku kwota ta może być wyższa niż zazwyczaj.
– Planujemy rozwój logistyki i bazy magazynowej. Największe inwestycje zaplanowaliśmy w Tomaszowie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta