Anomalie pogodowe i spekulanci windują ceny
Czasy taniej żywności szybko nie wrócą, bo drożeje wiele surowców rolnych. W górę idą notowania cukru, kawy czy soku pomarańczowego. Więcej kosztuje też mięso i mleko.
Beata Drewnowska
– Na początku 2016 r. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności. W najbliższych miesiącach będą rosły – mówi „Rzeczpospolitej" Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska. Rekordowo drogi jest cukier. Zdrożały także m.in. sok pomarańczowy i kawa.
El Nino zbiera żniwo
– Notowania cukru i soku pomarańczowego w Stanach Zjednoczonych wzrosły od początku roku o około 50 proc. Z kolei ceny kawy typu arabica zwyżkują tam już o 30 proc. – wyjaśnia Dorota Sierakowska, analityk Domu Maklerskiego BOŚ. Najdroższa od dwóch lat jest także kawa robusta, wykorzystywana do produkcji kaw rozpuszczalnych. Tylko w tym roku jej ceny poszły w górę aż o 60 proc.
Analitycy, z którymi rozmawiała „Rzeczpospolita", zwracają uwagę, że zwyżka cen surowców jest przede wszystkim efektem niesprzyjających warunków pogodowych będących m.in....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta